Plastic Politie

Plastic politie

Wij zijn een groep vrijwilligers, jong en oud die samen eens per 2 maanden op pad gaan.
Gewapend met grijpers, vuilniszakken en een bolderkar om zwerfvuil op te ruimen in het gebied rond ons buurthuis. Wij vinden van alles onderweg, van pillen tot een lege kluis! Van oude fietsen en kapot speelgoed tot kledingstukken, maar vooral heel erg veel blikjes, lege bierflesjes en sigarettenpeuken.

Hoe is de plastic politie ontstaan?

In de zomer van 2018 ergerden wij ons groen en geel aan de lege blikjes, flesjes, lege chips zakken, snoeppapiertjes, hele folderwijken, sigarettenpeuken en meer wat allemaal zomaar op straat beland. Toen zijn we gaan nadenken hoe we dat op een leuke , leerzame en ludieke manier konden tegengaan. We hebben samen met een aantal kinderen een soort strip verhaal gemaakt, deze opgehangen in en om ons buurthuis en bij de scholen in de buurt. Ook actief op social media en de wijkkrant hebben dit gedeeld. En zo gebeurde het dat er de eerste plastic politie een groep van zo’n 20 personen aanwezig waren. En ook onze wijkagent was erbij om het startsein te geven! Door de enthousiaste reacties van de mensen die we onderweg tegenkomen worden wij blij! Bekijk ook eens de foto’s van onze fotograaf Marco Schilpp.

Samenwerking met Stadswerk072 en Nederland Schoon

Voor ons project hebben we contact opgenomen met Stadswerk072 en Supporter van Schoon aangeschreven. Daar hebben wij de nodige materialen gekregen om te starten. Van vuilniszakken tot hesjes en grijpers tot handschoenen. Ook hebben wij informatie kaarten en lesmateriaal in huis om de deelnemers zoveel mogelijk te informeren over zwerfafval. Zo hopen wij dat de kinderen (en ouders) zich meer bewust worden, en dat je je afval in de afvalbak moet gooien en niet op de grond! Inmiddels hebben wij een stuk van de wijk
‘geadopteerd’ en zorgen wij samen dat het schoon blijft! Wij merken gelukkig wel dat het minder wordt.

Schoon beloont!


Vanuit Nederland Schoon worden wij beloond voor onze inzet met de plastic politie!! Wij hebben een spaardoel: een speeltoestel voor onze enthousiaste groep kinderen. Dit maakt het nog leuker om met ons mee te gaan tijdens een schoonmaak wandeling door de wijk!

Landelijke Opschoon Dag

In maart hebben wij met een grote groep meegedaan aan deze dag. We hebben toen wel 136 kilo zwerfvuil uit de wijk en het park ingezameld. De dames van Love Not Waste kwamen, voor onze deelname aan de City Clean Up na afloop nog een lekkere taart brengen!

Omgekeerd inzamelen

Nu iedereen steeds enthousiaster is geworden, hebben wij ons buurthuis ook aangemeld om afval omgekeerd in te zamelen. Dus om nog beter te gaan scheiden. Zo hebben wij nu PMD bakken en een GFT bak. Het papier, karton en glas dat leverden wij al gescheiden in.

Ook eens meelopen? Super!

Vrijdag 6 maart 16.00u
ZATERDAG 21 maart Landelijke Opschoon Dag
Vrijdag 8 mei 16.00u
Vrijdag 26 juni 16.00u